Hei igjen!
Da var det nok en gang på tide med et nytt blogginnlegg. Jeg tenkte at jeg i dette blogginnlegget ville svare på noen spørsmål jeg satt med når jeg lurte på om jeg skulle dra på utveksling eller ikke, og ikke minst dele noen av erfaringene mine fra året så langt.
På avreisemøtet fikk jeg beskjed om at vi skulle pakke som om vi skulle på ferie i to uker. Da tiden omsider hadde kommet for at jeg skulle pakke skal jeg være helt ærlig å innrømme at jeg pakket altfor mye. Pakk heller for lite og kjøp resten av det du trenger når du har kommet frem dit du skal, så unngår du også overvekt allerede på veien ned sånn som jeg var så flink å få til.
I Australia tar jeg følgene fag:
Legal studies – Da jeg første videregående forserte rettslære og har derfor allerede fått rettslære 1 godkjent i Norge, får jeg dette godkjent som rettslære 2.
Social and community studies – Dette skal da tilsvare faget sosiologi og sosialantropologi som i vg3 da blir til politikk og menneskerettigheter.
Visual arts in practice – Dette vil da tilsvare kunst delen av kunst og håndtverk.
Aincient history – Det faget på norsk VGS som vil være tilnærmet likt som dette vil da være historie. Den største forskjellen er at i «Aincient history» lærer vi mer om oldtiden og faraoer imens i historie timene i Norge lærer du som regel mer om moderne historie.
English – Engelsken og matten i Australia er delt inn i 4 forskjellige nivåer alt etter dine ferdigheter i faget. Jeg har engelsk på vanlig nivå som jeg da vil få godkjent som internasjonal engelsk i Norge.
Essential maths – Dette er da den letteste matten du kan velge å ha i Australia, denne matten tilsvarer P2.
Sport – På skolen min er det obligatorisk med sport. Vi har da 1 time i uka der vi får velge mellom enn rekke ulike aktiviteter deriblant treningssenter, rulleskøyting, rugby og svømming eller studietid. Jeg har da dette halvåret valgt Tennis og basseng.
International class – Da vi er veldig mange internasjonale på skolen har vi en egen internasjonal klasse en gang i uken hvor det enten blir arrangert aktiviteter (til nå har vi gjort ting som å holde slanger og male bumeranger) eller mulighet for å jobbe med diverse innleveringer eller prøver.
Jeg fikk forhåndsgodkjenning av skolen min i Norge i tillegg til at jeg ettersendte fagene etter jeg kom til Australia. Jeg vet derfor med sikkerhet at jeg vil få de fagene jeg trenger godkjent når jeg kommer tilbake til Norge igjen neste år.
Tja, min erfaring fra skolesystemet i Australia er at det her er mye mer opp til deg selv om du gjør det bra på skolen eller ikke. Nå vet ikke jeg hvordan det er på andre skoler rundt om i Australia, men på min skole er det hvert fall minimalt med lekser og relativt lite læring i timene da største delen av de fleste timene går til å løse oppgaver uten noen særlig forklaring. Prøvene i Australia derimot er en hel del vanskeligere enn i Norge, så om du vil gjøre det bra på skolen og ikke stryke er mitt tips til deg LES LES LES!!!
En annen ting jeg ble relativt overrasket over når jeg kom til Australia er at alt her gjøres for hånd og da mener jeg virkelig alt. Ett av de fagene du merker dette best i er nok Engelsk der en typisk prøve er at du får to timer på deg til å skrive 600-800 ord lang monolog for hånd. I starten var dette nokså uvant og ikke minst skummelt da det å skrive for hånd også betydde ingen autokorrekt, men etter min erfaring vender du deg heldigvis relativt fort til dette.
Da skolen min er en av de største skolene i Cairns området tilbyr skolen min over 50 ulike programmfag. E.g. Ancient history, Legal studies, Tourism, Visual arts in practice, physical education, outdoor recreations, aquatic practices, business, hospitality, biology, chemistry og physics bare for å nevne noen få.
Den første uken på skolen foregikk med en så godt som konstant skrekk blandet med fryd. Det er ikke bare bare å prøve å finne rett klasserom på fem minutter når skolen består av over 25 ulike bygninger. Heldigvis gikk dette seg overraskende fort til. Allerede andre uken på skolen gikk det mye bedre når det kom til å forflytte seg fra klasserom til klasserom.
Som nevnt tidligere er skolen min en av de største skolene i Cairns området. Skolen er da en High School for 7 – 12. klasse. For øyeblikket er det ca. 1600 elver på skolen.
Et av mine absolutt beste tips er å skaffe deg masse venner som bor ulike steder i Australia, enten om det er gjennom turer i regi av skolen eller om det er gjennom Soft Landing Camp. Jeg personlig har allerede vært og besøkt en venninne i Brisbane og skal muligens en tur til Sydney og Melbourne for å besøke noen venninner der. Dette er en meget smart, og ikke minst økonomisk, måte å reise rundt og oppleve ulike steder i Australia på som jeg vil anbefale på det varmeste.
Mitt beste tips til dere vil vel være og slappe av. Ikke stress for mye med prøver og innleveringer. Selv om mange av prøvene og innleveringene her ofte kan virke veldig vanskelige og nesten uoverkommelige er australiere, etter min erfaring, mye mindre strenge når det kommer til vurderinger enn det vi der i Norge.
Linn blogger fra Cairns, Queensland i løpet av sitt utvekslingsår i Australia. Vil du også på utveksling til Cairns? Med Explorius kan du velge skole i Australia. Avtal et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!