9:00 17th December 2019

Kulturforskjeller

Nå er det snart jul, og jeg er nesten halvveis i oppholdet mitt. Tiden på utveksling går innmari fort, så bruk tiden godt.

Men det er ikke det månedens blogginnlegg handler om. Som du sikkert skjønte fra overskriften, så skal jeg skrive om kulturforskjeller.

TV-kultur

Den stereotypiske briten er glad i å se tv, gjerne med en kopp te med melk. Vertsmoren min sa engang at 40% av britiske familier har ikke spisebord for de spiser foran tv’en (jeg vet ikke om dette er sant da så ta det med en klype salt).

Alt jeg vet er at hver lørdag og søndag ser vi den britiske versjonen av skal vi danse: Strictly come dancing. Selv om jeg ikke ser på Skal vi danse hjemme eller har hørt om noen av kjendisene, er det merkelig nok blitt ett av ukens høydepunkt. Vi har sett det helt siden jeg kom hit, og finalen var 15. desember, så nå må vi finne noe nytt å gjøre på lørdagskveldene.

Please and Thank you

En annen stereotype er at de er veldig høflige. Som dere sikkert vet, sier de «please» ganske ofte. Hver eneste gang du spør om noe eller noen tilbyr deg noe, må du si «please». Hvis ikke virker du veldig uhøflig. Vertsfamilien din skjønner at du ikke er vant til det, men andre vet ikke det, så da er det best å si «please» for ofte enn å si det for sjeldent.

Samme med «thank you», men det sier vi i Norge og. Ellers er det bare vanlig folkeskikk.

Maten

De fleste engelske familiene spiser middag rundt seks, men hos oss varierer det ganske mye. Det tidligste vi har spist er rundt halv 7 og det seneste halv 11, men stort sett er det rundt halv åtte-åtte. Dette var ganske uvant for både meg og vertssøsteren min Sofia, da jeg syntes det er sent og hun syntes det er tidlig. Heldigvis blir man vant til det ganske fort.

Selve middagen er ikke så ulik fra hjemme. Vi har mye grønnsaker, spesielt potet, men også kjøtt og fisk. I tillegg har vi også frossen mat som pizza, pai, og chips ganske ofte. Jeg har vært ganske heldig. Fra andre utvekslingsstudenter har jeg hørt at chips er noe de har til hvert måltid. Så kanskje det er (stort sett) litt mer usunt her, men det varierer veldig.

(Typisk britisk frokost)

Til lunsj er det vanlig å ha medbrakt, eller kjøpe varm mat i kantinen. Det koster kun 1 pund (12 kroner) som er utrolig billig. Jeg pleide å ha med lunsj, men det var mest lyst brød, så jeg foretrekker varm mat. Men om man vil ha grovt brød, eller det er noe annet man foretrekker eller ikke liker, så er kommunikasjon veldig viktig.

Men husk at man må prøve før man sier at man ikke liker noe. Før jeg kom hit likte jeg ikke sopp, ost eller majones, men nå spiser jeg ostesmørbrød til frokost og pasta med sopp er noe av det beste jeg vet. Majones derimot, er fortsatt nei takk.

Alt i alt, vær åpen for nye ting og ikke sammenlign alt med Norge (selv om det er det jeg gjorde i dette blogginnlegget), og husk å si «please» og smak på alt.

 

Siri blogger fra England dette skoleåret. Vil du også på utveksling til England? Bestill et intervju i dag for å starte søknadsprosessen!

Siri i Torquay

Storbrittania

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.