9:00 21st februar 2019

Ofte stillede spørgsmål om New Zealand

Da jeg hadde Snapchat-brukeren til Explorius i juli i fjor og i januar i år mottok jeg mange spørsmål om New Zealand og om utveksling generelt. Her har jeg svart på en del av spørsmålene som jeg vet mange lurer på i prosessen før man reiser på utveksling.

Hvorfor valgte du å reise til New Zealand og ville du valgt det samme igjen?

Jeg synes New Zealand virket som den mest unike og spennende destinasjonen som blir tilbudt å reise på utveksling til, etter jeg hadde bestemt meg for at jeg ville til et engelskspråklig land. Før jeg begynte å se på utvekslingsmuligheter høsten Vg1 visste jeg minimalt om New Zealand – det virket bare som et eksotisk land langt borte. Jeg falt spesielt for utendørskulturen da jeg leste om landet; surfing og fjellturer i fantastisk natur + fag som «Outdoor Education». I tillegg hadde jeg lyst til å velge noe som skilte seg litt ut fra andre, og nå som jeg har bodd her i 7 måneder kunne jeg ikke vært mer fornøyd med valget mitt av vertsdestinasjon!

Hvor i New Zealand anbefaler du å bo?

Jeg bor i Waihi Beach i Bay of Plenty på Nordøya; Jeg føler meg veldig hjemme her, har fått venner for livet og lever drømmen min med surfing og strandlivstil på et nydelig lite sted. Dette er altså det perfekte stedet for meg, men hvor du bør reise med Select-programmet kommer veldig an på hva man ønsker. Jeg har vært i store deler av New Zealand, og andre steder jeg godt kunne tenke meg å bo i er Whakatane eller Raglan (New Zealand’s surfehovedstad). Om du derimot ikke ønsker for mye varme og surfeliv, er Sørøya et godt valg med kanskje enda mer spektakulær natur; f.eks. Motueka-området. Er du interessert i byliv, er både Auckland og Wellington gode valg, med masse utfluktsmuligheter. Jeg anbefaler imidlertid å velge en god skole med et godt opplegg for internasjonale, men ikke for mange internasjonale elever, for dette har mye å si for hvordan utvekslingsåret ditt ender opp.

Hvordan er skolenivået og fagtilbudet i New Zealand?

Skolenivået er i de fleste fag likt som i Norge, men det kan være utfordrende å komme inn midt i skoleåret (New Zealand’s skoleår går fra januar-desember). Jeg synes det kan være vanskelig i noen fag, fordi utgangspunktet til elevene her er annerledes fra Norge; noen deler av faget kan føles veldig enkelt, mens andre deler er langt forbi hva vi har lært i Norge. Man må rett å slett tilpasse seg så godt man kan, og så heller jobbe litt ekstra hardt når man kommer tilbake til Vg3 i Norge.

Av fag anbefaler jeg alle som reiser til New Zealand å ta Outdoor Education; dette er et unikt fag for New Zealand som de har på de fleste skoler. I dette faget reiser man rett å slett på turer ute i naturen, enten det er med sykling, fjellturer, kayaking, surfing eller klatring. Utenom det lærer man mye om det å overleve ute i naturen, samt at det er en veldig god mulighet til å bli kjent med kiwi elever.

Fagtilbudet i New Zealand er lignende Norge – men dette varierer, så her må man sjekke med hver enkelt skole. Alle realfagene har lignende nivå som i Norge, og så tilbys det også fag som matlaging, kunst, fotografi osv.

Hvordan var prosessen med å bytte vertsfamilie? Hva er «kriteriene» for å bytte?

Situasjonen min med vertsfamilien skilte seg litt ut fra andres; etter 3 uker reiste min egentlige vertsfamilie på en fem ukers ferie. I denne perioden bodde jeg og min chilenske vertssøster hos en midlertidig vertsfamilie. Gjennom de fem ukene hos den midlertidige vertsfamilien, ble vi mer og mer enige om at vi heller ville bo her. Vi likte oss ikke hos den første familien av mange ulike grunner, men jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke bytte vertsfamilie om det ikke var helt nødvendig, og jeg synes derfor det var vanskelig å skulle gjøre dette. Men med en gang vi hadde bestemt oss og snakket med skolen gikk det veldig enkelt, og vi ble boende hos den midlertidige familien.

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er kriteriene for å bytte vertsfamilie, og jeg tror ikke dette er noe man bør bekymre seg for før man reiser. Om du ikke trives der du bor anbefaler jeg å snakke med kontaktpersonen din om det, slik at du kan få en utenforstående syn på situasjonen før det utvikler seg til noe verre. Da kan man enten finne en måte å løse situasjonen på uten å måtte foreta et bytte eller ta det som det kommer om man finner ut at du har en gyldig grunn til å bytte vertsfamilie.

Har du begynt å få New Zealand aksent når du snakker engelsk?

Ja det har jeg definitivt, men jeg har fremdeles en del norsk aksent på engelsken min også tror jeg. Noe som også er gøy er hvordan man blir vant til å bruke kiwi slang og uttrykk som jeg ikke hadde hørt før jeg kom hit.

Hvordan er prisene i forhold til Norge?

Prisene ligger på rundt det samme eller billigere enn i Norge.

Har du skoleuniform? Hva synes du om den?

Jeg hadde skoleuniform da jeg kom hit, siden jeg da gikk inn i year 12. Etter jul gikk jeg videre inn i year 13, og da slipper man å bruke skoleuniform mer. Dette er utrolig deilig etter å ha brukt skoleuniform i såpass lang tid, men likevel er jeg veldig glad jeg hadde uniform det første halve året. Man slipper å tenke på hva man skal ha på seg, og dette er spesielt bra når man kommer hit og ikke får tatt med så mye klær i bagasjen. Jeg synes egentlig at skoleuniformen vår var veldig grei, men etter hvert ble jeg likevel lei av å måtte gå med den hahaha.

Hva gjør du angående russetiden siden du er på utveksling?

Jeg skal være russ selv om jeg er på utveksling. Dette løser jeg med at jeg jobbet mye gjennom Vg1 for å tjene opp penger, og med en gang jeg kommer tilbake til Norge har jeg planer om å jobbe masse. At jeg er i New Zealand betyr jo at jeg ikke får vært med så mye i planleggingen av russebussen foreløpig, men da tenker jeg også å bidra ekstra mye når jeg kommer tilbake.

Hvor lang er sommerferien?

Sommerferien varer fra starten av desember til slutten av februar – altså to måneder. I tillegg har kiwiene eksamenstid i november, og i denne perioden er de kun på skolen når de har eksamen. Som utvekslingsstudent tar man tentamenene og ikke de ordentlige eksamenene, fordi disse koster massevis av penger og er ikke nødvendige når man ikke er en del av det newzealandske utdanningssystemet. Derfor har de internasjonale et såkalt «skolesluttprogram» gjennom hele november. Skolesluttprogrammet innebærer å dra på turer til ulike steder, samt være litt på skolen for matlaging og lignende. Derfor føltes denne perioden også som en slags sommerferie, og man har dermed så og si 3 måneder sommerferie gjennom skoleåret i New Zealand. Likevel får man like mye skole som i Norge, ettersom New Zealands skoleår starter og slutter i juli.

Hva er det mest utfordrende med utveksling?

Jeg har syntes det har vært utfordrende til tider å bo hos en familie som ikke er din egen. Jeg har for eksempel ofte følt at jeg ikke kan gjøre ting jeg ellers ville gjort i mitt hus hjemme i Norge; bare enkle ting som å være i stua med de andre uten å føle at man må si noe, føle at man bør være glad i stedet for nedfor, eller diskutere hva jeg vil med familien.

En annen ting i vertsfamilien er maten; man har ikke kontroll på hva man spiser og det kan være frustrerende når maten er annerledes fra det man er vant med i Norge. Min vertsfamilie har for eksempel «hot chips» (pommes frittes) som en del av middagen nesten hver dag, og ting som dette fører ofte til at mange legger på seg på utveksling. Men det er veldig god læring å gi fra seg kontrollen litt og bare tilpasse seg situasjonen man er satt i.

En annen utfordring er venner; å finne gode og nærme venner, og å passe inn i kiwi ungdomsmiljø er vanskelig når man ikke snakker morsmålet og er vant til det norske miljøet. Dette blir imidlertid bare bedre med tiden ettersom man tilpasser seg og ser hvem som virkelig bryr seg om deg. Jeg fikk to utrolig gode venner blant de internasjonale i høst, men med kiwi venner følte jeg at alt løsnet veldig etter jul; og det er veldig gøy når man da har funnet seg gode venner på andre siden av jorda.

Mest utfordrende nå er det å ikke ville dra; Nå har jeg blitt så glad i dette stedet, i livet mitt her og i vennene jeg har fått. Det blir utrolig vanskelig å reise herfra selv om det blir utroolig godt å se igjen alle hjemme i Norge også. Men jeg vet at jeg fortsatt har mitt andre hjem her, som jeg definitivt har planer om å komme tilbake til så snart jeg kan.

Jeg håper at dette innlegget ga deg svar på mye av det du lurte på om du vurderer utveksling og New Zealand som vertsland. Om du er interessert i å følge min reise videre i New Zealand eller har flere spørsmål du lurer på, kan du følge meg på Instagram: @astridnitter

– Astrid

Astrid blogger fra Waihi Beach i løpet av utvekslingsåret i New Zealand. Vil du også gå på Waihi College? Med Explorius kan du velge Waihi College på Select High School-programmet.

Astrid i Waihi Beach

Australia

En opplevelse for livet

Utveksling er en opplevelse for livet, som vil forme fremtiden din. Sjekk ut denne korte guiden for å planlegge ditt utvekslingsår. Book deretter et gratis møte med oss, for å gjøre om drømmen til virkelighet.